28
máj

Grange a kabinetszekrények mester szabásza

Napjainkban, a minket körülvevő bútorok eredete sokszor több száz évre nyúlik vissza. A történelmi bútorgyár GRANGE a mai napig gyárt olyan rég elfelejtett tárolásra alkalmas szekrényeket, melynek praktikus használata mára már kikopott, sokan úgy gondolják el is avult – és ezért sokszor csak díszítő elemként vesz részt a lakóterekben.  A polgári és nemes élet egyes bútorai, a korabeli életvitelt kísérő kellékek tárolására más és más szerkezettel bírtak. A francia hagyomány nem terjedt el mindenhol Europában, a GRANGE azonban a mai napig őrzi a tradíció esztétikáját  és funkcionalitását.

Korabeli 7 fiókos semainier és Gange Jacob semainier

Coté Design

A “Semainier” azaz a “Hetes” a hét minden napjára kínált egy- egy fiókot, melyben a kikészített ruhanemű várta gazdáját.

Jacob Semainier

A sok fiókos “Chiffonier”, vagyis a “Rongytár”  a csecsebecsék,a féltett kincsek és minden egyéb olyan apróság tárolására szolgált, aminek máshol már nem volt helye, de úgy gondolták, még jó lehet valamire. Magassága a ráhelyezhető tükörrel a szemmagasságnak felelt meg, így nem csoda, hogy a hölgyek kedvelt bútordarabjaként díszelgett a szalonokban. Újragondolt formáikban kétség kívül bármely stílusú enteriőrben izgalmasan érvényesülnek és az esztétikum mellett valódi funkcionalitásukban is maradéktalant nyújtanak.

Jacob Chiffonier

Mégis, ezen jól kipróbált bútorok hasznos kialakítása garancia arra, hogy a mai napig fennmaradtak, és változatlan formában gazdagítják a lakótereket.

Érdemes egyik-másikat feleleveníteni, talán újra felfedezhetjük azokat a rend rakási praktikákat, melyek funkcionálisan alakították a bútorok méretét, alakját, kialakítását a mindennapokhoz.

A gazdagon díszített, lábakon álló  fiókos kabinetszekrény nagy divat volt a XVI-XVIII. században. A polgári, nemesi lakáskultúra, a társadalmi presztízs  és gazdagság szimbólumaként , műtárgyakat, esztétikus drága díszeket,  és értékes kellékeket tároltak fiókjaiban.

Coté Design

Jacob Chest of Drawers

A magasított tálalószekrények, kredencek a konyha és a nappali díszeként a mindennapos terítést könnyítették meg, az üvegezett felső részben hajdanán a távoli országokból, távol-keletről beszerzett divatos családi kincseket (fajanszok, csészék, porcelánok) őrizték, ezzel is kiemelve a család rangját, státuszát.

A GRANGE több kollekciójában is őrzi ezt a hagyományt, a kredencek stílusa a modern korhoz igazodik, de megtartotta  az antik elődök arányait (alsó- felső elem), és beosztását (üvegezett felső elem, kihúzható középső elem, 2 ajtós zárható alsó elem) egyaránt.

Jacob Display Cabinet

Ermitage Display Cabinet

A GRANGE, Door Bookcase termékcsaládjának különlegessége, hogy küllemük a legapróbb részletekbe menően az adott enteriőr stílusához igazítható. Modularitásuknak köszönhetően bővíthetők, variálhatók, az adott stílushoz alakíthatók szegélyei, párkányai és veretei is, sőt akár az üveges szekrény belső hátfala is a tetszés szerint, egyedileg választott tapétával készíttethető – és természetesen nem csak könyvek, hanem étkészletek, porcelánok és poharak tárolására is alkalmas.

Door Bookcase

Sokan talán nem is gondolnák, hogy a régi középkori utazó ládákból nemesültek át a mai használatos, falhoz támasztott “sideboard” szekrények is. A láda lábakat kapott, és nem felülről, hanem oldalról vált nyithatóvá. A GRANGE kollekcióiban a belső kialakítás is igazodott a mai kor megnövekedett követelményeihez, hiszen az nemcsak polcokat, hanem olykor felső kihúzható rekeszeket is tartalmaz.

Medaillon side board

Medaillon side board

Medallion side board

 

Haussmann side board

További részletes információ a GRANGE bútorairól a magyarországi képviselő, a GRANGE HUNGARY elérhetőségein.