07
máj

Moooi & Arte – Design Week Milano 2018

10 egzotikus állat múzeumi gyűjteményekben található archív rajza inspirálta a MOOOI és az ARTE közös tapéta kollekcióját, mely tisztelettel adózik ezeknek a kipusztult állatoknak az emléke előtt.

A kollekciót alig 2 hete mutatták be a 2018-as milánói DESIGN WEEK keretén belül, melyről a Moooi társtulajdonosa és művészeti vezetője, Marcel Wanders így nyilatkozott:

Ezeknek a kipusztult állatoknak az archív rajzai, mintha csak egy különleges múzeum tárlatán jelennének meg, holott egy egyedülálló filozófiával bíró tapéta gyűjtemény, két világhírű brand, a holland Moooi és a belga Arte együttműködéséből született innováció. A múzeumokat kerestünk fel szerte a világon, és fedeztük fel a legcsodálatosabb rajzokat, amelyeket felfedezők dokumentáltak utazásuk során. Annyi mindent ami egykor létezett, de mára elveszett, és mára már csak emlékeinkben  és a képzeletünkben élhet. Mindezt pedig a legnagyobb alázattal és tisztelettel újra életre visszahoztuk a feledés homályából és újra életre keltettük… “

A milánói design héten először bemutatott gyűjtemény, mint egy kiragadott részlet az őserdőből, olyan állatokkal, mint a dodo, a páncélos vaddisznó, a repülő halak, vagy a törpe orrszarvúak.

A tapétákon szőrzet, a tollazat és a bőr benyomását hozták létre, ahol a minták az állatok az eredeti illusztrációin megjelenő színpalettákra épültek, papír, nyers juta, velúr, pamutbársony, és a moiré textíliák felhasználásával mint tapéta alapokkal,  figyelembe véve és megjelenítve a kihalt állatok körüli ősi környezetet.

“Nem csak a kipusztult állatok megjelenését és textúráit testesítjük meg, hanem azok tapintatát is. A szerves struktúrák, a rendkívüli lágyság és az érdesség, valamint a geometriai minták egyszer s mind a természet ősi csodáinak emlékeztetőivé válnak. Olyan ez, mint egy összetett szürrealista falfestmény, ami arra készteti az embert, hogy belefelejtkezzen egy gazdag, buja őserdőbe és hagyja, hogy a szeme álomszerű, élénk, feltűnő és misztikus tájakra vándoroljon.” –  magyarázta Wanders.

A páncélos vaddisznó kialakítása gézzel kombinált japán papírra  van nyomtatva, hogy utánozza a kihalt állat állítólagosan  sárga és kék kissé fénylő páncélját.

A híres dodo madár megjelenítése az egykoron élt kipusztult madár puha tollazatán alapul, háromdimenziós, szürke, kék, bézs és fehér színű megjelenítésekben.

Az ARTE és a MOOOI közös kollekciója egy különlegesen szép történet, egy valódi időutazás amely visszakalauzol a múlt egy elmúlt, letűnt, varázslatos részletébe…

Az ARTE tapétákról részletes információ a magyarországi forgalmazó, a BEVLO LAKÁSTEXTIL elérhetőségein.