05
Már

8 kérdés és 8 válasz – ha divatos, nagy lapos burkolatot szeretne

Aki azon gondolkodik, hogy a manapság divatos, vékony, nagyméretű porcelánlapokkal burkoltatná valamelyik helyiségét, tudnia kell pár olyan dologról, ami elengedhetetlen a sikeres végeredmény érdekében, hogy tényleg csodaszép legyen a burkolat, méghozzá hosszú ideig.

Íme, a 8 legfontosabb kérdés és a válaszok.

  1. Milyen ragasztó ajánlatos a vékony és nagyméretű lapok ragasztásához?

Mindenképpen az ULTRALITE S1 és S2 ragasztóanyagok. Ezek könnyített ragasztók, amelyek lehetővé teszik, hogy a nagy és érzékeny lapokat erőltetés nélkül lehessen beleágyazni a ragasztóágyba, akár vízszintes, akár függőleges felületen. Biztosak lehetünk benne, hogy a könnyített ragasztókkal szakszerűen dolgozva ezek a vékony, nagy lapok nem görbülnek el.

  1. Mikor használjanak a szakemberek S1 és mikor S2 terméket?

Kültérben mindenféle méret esetén ajánlott az ULTRALITE S2 alkalmazása, beltérben padlón 90 cm-es oldalhossz felett szintén az ULTRALITE S2 javasolt, falon, ha nincs kent vízszigetelés, 120 cm-es oldalhosszig használható az ULTRALITE S1 ragasztóanyag is.

  1. Na de mit jelent az S1 és az S2 jelölés?

Egyszerűen kifejtve: az S1 azt jelenti, hogy alakváltozásra képes, az S2 pedig nagy alakváltozásra képes.

  1. Mi a teendő, ha a fa konyhapultra szeretnék nagy vékony lapokat?

Fa konyhapult esetén a KERALASTIC ragasztóanyag ajánlott a vékony nagyméretű lapokhoz. Ez egy kétkomponensű ragasztó, ami megfelelően tapad a fához és a laphoz is, kellően rugalmas, elviseli a fa mozgásait, sőt a KERALASTIC a nedvességtől is óvja a fát, ami konyhapult esetében fontos szempont.

  1. Mire kell figyelni vakolt felület esetén?

A legfontosabb azt ellenőrizni, hogy a vakolt felület festett-e. A festékréteg ugyanis nem megfelelő aljzat. Ha festett a felület, előbb a festéket le kell csiszolni. A vakolatréteget is meg kell vizsgálni: megfelelően szilárd legyen, hibátlan, és mivel nagyméretű lapokról beszélünk, rendkívül fontos az is, hogy sík legyen. Ha a fal nem ilyen, PRIMER G alapozóval javítható, és NIVOPLAN kiegyenlítő habarccsal síkba hozható.

  1. Szeretnék divatos nagyméretű lapburkolatot, bár a meglévő burkolat hibátlan, mit tehetek?

Ennek semmi akadálya nincs. Ha valóban szilárd és egyenletes a meglévő burkolat, fektethető rá új hidegburkolatot. Az első lépés mindenképp az ECO PRIM GRIP alapozás, ami biztos tapadást biztosít. Ezt követően már a lapburkolat méretétől függően alkalmazható az ULTRALITE S1 vagy S2 termékeket.

  1. Mit kell tenni, ha az aljzat gipszkarton?

Az ULTRALITE ragasztók cementes alapúak. A gipszkarton ugyanakkor érzékeny a cementes ragasztókban lévő nedvességre. Ezért nagyon fontos, hogy a PRIMER G alapozó töményen kerüljön fel a felületre a ragasztás előtt, így a két felületet elválasztódik egymástól. A megfelelő alapozást követően már bátran alkalmazhatók az ULTRALITE ragasztók.

  1. Mikor kell használni az ULTRALITE S2 QUICK ragasztóanyagot?

Ha szeretnénk a fugázást is még aznap elvégezni, mint a burkolást, akkor érdemes az ULTRALITE S2 QUICK-et választani, ami után hamar megkezdhető a következő munkafázis. De szükség lehet a gyorsragasztóra akkor is, ha hamar használatba szeretnénk venni a területet, vagy egyéb munkák miatt rövid idő alatt járhatóvá kell tennünk.

Ha segítségre lenne szüksége, akkor keresse a MAPEI ingyenes szaktanácsadását és kérje segítségüket a tökéletes burkolatért.

Ha szeretné megtudni, hogy a felújításához milyen minőségi termékeket ajánl a Mapei, pontosan mennyi alapanyagra lesz szüksége, és mindez mennyibe kerül Önnek, akkor keresse fel a MAPEI honlapját.