03
Már

A terasz 7 fő ellensége

Heten vannak, mint a gonoszok: összeszedtük a teraszok ellenségeit, amelyek megkeseríthetik az egyébként olyan kellemes időtöltést. Ráadásul most fegyvert is adunk a kezébe mind a hét ellen. Nézze meg, mivel lehet legyőzni az alattomos hibákat, és teljen szépen a nyara!

Tavasztól őszig a terasz meghatározó tényező az életünkben, de nem árt tudni, hogy mennyi baj érheti kedvenc napsütötte helyünket, ha nem figyelünk oda. Íme, a teraszok 7 legnagyobb ellensége és a módszerek, ahogy legyőzhetjük őket. Fogadja meg ezeket a tanácsokat, és a terasz csak öröm forrása lesz.

  1. A vízszigetelés hibái vagy hiánya

Teraszunk ki van téve az időjárás kényének-kedvének, érthető tehát, hogy a vízszigetelés az egyik legfontosabb pontja a teraszépítésnek. Ha ez nem megfelelően készül el, akkor beázik a terasz, felgyülemlik a víz, beszivárog a burkolat alá, és tönkreteszi a szerkezetet. Ezért érdemes kellő figyelmet és szakértelmet fordítani a vízszigetelésre.

  1. Megrepedt fuga

A fuga megrepedésének oka, hogy a különféle anyagok hőtágulását (például műkő és lapburkolat, korlát és padló anyaga) nem tudja követni, nem tudja az alakváltozásokat elviselni. A berepedt fuga nem csak esztétikailag problémás, hiszen a réseken át a víz beszivárog a burkolat alatti rétegekbe és a szerkezetbe. Azt pedig már az első pontnál láttuk, miért a víz a legnagyobb ellenség. Ezért érdemes megfogadni azt a tanácsot, hogy a fuga anyagán ne takarékoskodjunk, és semmiképpen se hígítsuk.

  1. Nem mindegy, merre lejt

Gyakori hiba a teraszok nem megfelelő mértékű és irányú lejtéséből adódó beázás. Ezt a problémát a terasz lejtésképző betonjának pontos ellenőrzésével küszöbölhetjük ki, még a szigetelési munka elvégzése előtt.

  1. Ismerjük meg a dilatációt!

Nagyméretű teraszoknál fordulhat elő az a hiba, hogy a dilatációkat nem megfelelően alakítják ki. Ez az oka, hogy a burkolat fugái megrepednek, kitöredeznek, legrosszabb esetben a lapok is eltörhetnek. Alapvető szabály, hogy a dilatációs mezők mérete maximum 10-12 m2 lehet, és az aljzatbeton dilatációinak vonalában a szigetelést és a burkolatot is dilatálni kell.

  1. Elég flexibilis a ragasztó?

Sajnos még napjainkban is sokszor probléma, hogy a teraszok burkolatát nem flexibilis ragasztóval ragasztják, ezért a ragasztó nem tudja követni a burkolat és az aljzatbeton hőmérsékleti ingadozásokból adódó mozgásait, és emiatt a burkolat felválik az aljzatról. Ezt könnyen elkerülhetjük, ha megfogadjuk azt az egyszerű tanácsot, hogy teraszokon mindig csak flexibilis ragasztót szabad használni.

  1. A jég ereje is ellenünk dolgozik

További hibalehetőséget jelenthet, ha a burkolatokat egyoldalas ragasztási technológiával ragasztják. Ilyen esetekben a burkolat alatt légzárványok alakulnak ki, és az ebben felgyülemlett víz megfagyva felfeszítheti a burkolatot az aljzatról. E hibát úgy kerülhetjük el, hogy folyékony ágyazatú ragasztót alkalmazunk, amely 100%-os ragasztott felületet biztosít, így nem alakulnak ki légzárványok a burkolat alatt, ami által a felfagyás veszélye is megszűnik.

  1. A szélekre is figyelni kell

A teraszok szélein a víz sokszor nem tud akadálytalanul lefolyni, hanem a terasz vakolt vagy burkolt oldalát áztatja, ami szintén felválásokhoz vezethet. Ezért fontos, hogy már a kialakításnál figyeljünk oda, hogy a teraszról a víz akadálytalanul és károkozás nélkül tudjon lefolyni.

Ha még tovább szeretné csökkenteni a drága burkolólapok felválásának kockázatát, és olyan padlóburkolatot, teraszburkolatot szeretne, mellyel garantáltan nem lesz problémája évekig, akkor olvassa el “Tartós burkolat titka” című kiadványunkat, melyet letölthet a www.burkolatragaszto.hu oldalon.