03
feb

Bevezetés a színek világába

Hogyan és mire használhatjuk a színeket? Először is, felhasználva élettani hatásukat tudatosan és célirányosan hathatunk egyes élettani funkcióinkra. Másodszor, ismerve a színek pszichológiai hatását befolyásolhatjuk saját, illetve környezetünk benyomásait, gondolatait, érzéseit.

A színeket már ókorban is tudatosan használták. Azóta is minden kornak, és országoknak, megvannak a rá jellemző színei, amiről azonnal az adott földrajzi hely, illetve ország jut eszünkbe.

A színek ezen kívül a divathoz hasonlatosan újra és újra, épp aktuális divatszínként, illetve az aktuális trend színeként visszatérnek életünkbe. Azonban ez utóbbival nem árt óvatosan bánni, hisz ha az éppen akkor legdivatosabb színhez  „semmi közünk” – az soha nem lesz a miénk, így ahová hazatérünk az nem az otthonunk, csupán a legtrendibb lakás  lesz az életünkben.

Legyen szó, otthon, iroda, vagy üzlet berendezéséről, a megfelelő színek komponálása, azok oly módon való meghatározása, hogy a különböző emberekre gyakorolt hatásuk hasonló legyen – mindig nagyon nehéz feladat.

A privát és közösségi helyiségek színvilágának, tónusai más és más elvárásoknak kell, hogy eleget tegyenek, pszichológiai hatásuk pedig mindenkinél eltérő lehet korábbi impressziótól függően.

Egy helyiség színeinek megválasztása jelentősen befolyásolja annak arculatát is, számtalan alkalmazási módja, számtalan különböző hatást eredményez.  A színek segítségével egy kevésbé vonzó lakás is hangulatossá tehető, kis tér is tűnhet tágasabbnak, nagyméretű falfelület is kelthet meghittség érzetet, lehet hidegebb, vagy melegebb érzetű.

A színkör sárga árnyalatától indulnak a meleg színek, amik aztán a lila határán átfordulnak az egyre hűvösebb árnyalatokba, egészen a leghidegebb kékig.

Játszhatunk a színek optikai hatásával, a harmonikus – a színkör egymás melletti színeinek – és kontrasztos árnyalatok – színkör szemben álló színeinek – alkalmazásával megváltoznak a térarány érzetetek, kiemelődnek, ellensúlyozódnak, vagy éppen egyensúlyba kerülnek dolgok, tágulnak, vagy épp szűkülhetnek a terek, nőhetnek, vagy csökkenhetnek a magasságok.

Önmagában a színek használata azonban nem jelent vidámságot, mivel egy tarka, színeket merészen alkalmazó enteriőr akár átláthatatlan, nyugtalanító káoszt is eredményezhet, így a legfontosabb mindig az optimális egyensúly megtalálása, kialakítása.