25
Sze

Rusztikus mediterrán és angol vidéki konyhák

Rusztikus, mediterrán, provence-i, farmhouse, és country konyha…  Számtalan jelző, egyetlen romantikus stílusra, legyen az a konyha a vidéki Angliától kezdődően, Olaszország dimbes-dombos falvain át, a levendula illatú francia településekig Európa szerte bármerre is…

Ezek a konyhák számos közös vonással rendelkeznek, de természetesen országoktól függőn, sajátságos stílusjegyekkel is bírnak.

Ami mindenhol közös bennük, az a lakó-konyha jelleg – átlagostól nagyobb alapterület, a szabadon álló, térben elhelyezett elemek, a hagyományos, egyszerű szellős elrendezés, a mennyezet látszó gerendázata, és az erősen strukturált,  sokszor megmunkálatlan részletek megjelenése, bútorokon, falakon és burkolatokon egyaránt.

A konyhabútor frontjai legtöbb esetben egész sötét színre pácolt tömör – mindig nemes, pl: dió, cseresznye, éger – fából készülnek, amin ezáltal megmarad és látszik a fa természetes erezete, szépsége.

A sötét frontok mellett – első sorban Provance-ra – jellemzők még a színes, koptatott, fakó festett ajtók,  kék és zöld vízszínekben, fehérben, és halvány, un. kukorica sárgában.

A konyhaajtók mögött maga a szekrény, vagyis tároló rész kétféle lehet. Vagy valódi konyhaszekrény húzódik meg az ajtó mögött, rajta különböző anyagú munkapultokkal, vagy az egész konyhabútor épített jellegű, kerámia burkolatos beton, ytong, vagy wedi lemezes kialakítású. Bármelyik variánsról van is szó, az ajtólapok mindig egyszerűek, sallangmentesek, amiken gyönyörűen érvényesülnek az annál inkább feltűnő, antikolt réz, vagy kézzel festett különlegesen bájos kerámia fogantyúk.

Ami nagyon sokat „dob az összképen” és összetéveszthetetlenül mediterrán hangulatot áraszt, a jellegzetes kürtős páraelszívó, a munkaasztal felett láncon függő akasztós tároló, a rengetek apró fiók, a különböző rekeszek, tányér- pohár- és fűszertartók, pici akasztók, és kihúzható fonott kosarak tömkelege.

A konyhaelemek szinte sosem helyezkednek el egy síkban, a látványt minden esetben megtörik szélesebb kiugró elemek – legtöbb esetben a tűzhely és mosogató esetében – de az is gyakori, hogy ez a két elem teljesen külön kerül beépítésre.

Bárhol is helyezzük el, a tűzhely mindenképp rusztikus legyen, szép, nagy réz gombokkal, ódon hangulattal, nagyanyós fílinggel – ahogy illik –  a mosogató medence pedig valóban medence méretű, hatalmas, szekrénybe ültetett, elől szabadon „maga mutogató” porcelán gyönyörűség. Mindegy, hogy  egy vagy két medencés, minden esetben jellemző rájuk a terjedelmes méret, és átlagostól – pozitív értelemben – eltérő, lényegesen nagyobb mélység.

A hűtőnek, amennyiben a konyhában lesz elhelyezve, keressük meg a régies stílusú változatát, ha ez valami oknál fogva nem megy, akkor pedig válasszunk beépíthető változatot, és dugjuk el egy torony elembe.

Ugyanezt a térbeli játékot a felső elemeknél is tetten érhetjük, ahol pl. két normál mélységű felső szekrény egy, vagy több keskenyebb vitrines részt, vagy polcot fog közre. Ezek a kisebb mélységű elemek pedig anélkül, hogy a magasban kotorászni kellene a hátsó tárgyakért, tökéletesen alkalmasak a 1-1 sor bögre, tányér, szakácskönyv, vagy például konyhai kisgép elhelyezésére.

További részletes információ az olasz HOME CUCINE konyhákról a SMEG konyhagépeiről és a BLANCO mosogatókról: ADMIRÁL KONYHASTÚDIÓ