03
Sze

Kortárs beton ház perforált design elemekkel Izraelben

A minimalista kortárs házak jellegzetes kubus formái jelennek meg az izraeli építésziroda, a Pitsou Kedem Architects   AB HOUSE névre keresztelt családi ház projektjén.

A ház két központi dobozból, egy téglalap formájú, a medencében látványosan tükröződő betonból készült durvább és egy lágyabb megjelenésű, fehér vakolatos részből áll. A beton építmény az óriás méretű, részben fedett terasz központi eleme, míg a fehér kubusban zömmel a lakóegységek kaptak helyet.

A 700 négyzetméteres otthon legfigyelemfelkeltőbb részletei azonban azok az elképesztőn látványos, abszolút minimalista megjelenésű geometrikus mintázatú fehér / fekete  perforált lemez táblák, melyek kint és bent, látvány – és funkcionális elemként egyaránt végigvonulnak a házon.

Folytatólagosságot teremtenek, összekötnek, vagy elválasztanak enteriőr és exteriőr részleteket, fal előtt, vagy önállóan futnak, kerítésként, lépcsőkorlátként,  térelválasztóként, vagy akár forgatható árnyékoló panelekként funkcionálnak – hihetetlen érzékkel és aránnyal játszva a fehér és fekete variánsokkal…

A perforált fém panelek ismétlődő, geometriai mintázata amely lehetővé teszi, hogy a fény és a levegő belépjen a zárt terekbe. Miközben halkan átmegy a ház részletein, néha éteri fényjátékkal, néha pedig határozott dinamizmussal szolgálja a tereket.

 

Az épület déli oldalán a beton tömegét egy 11 méter hosszú, lógó fal töri, amely a komplex mérnöki technikának és megoldásoknak az alkalmazása révén nem érinti a talajt, attraktívan lebeg és szemet gyönyörködtetve tükröződik az üvegmozaikos medence felett.

Ez a fentről lefelé lebegő beton fal tökéletesen hangsúlyozza a projekt ellentétes irányú, hosszanti vízelemét, amely tükörként szolgáló kis mélységű díszmedencével kezdődik és a valódi úszómedencével végződik.

 

A nap folyamán a kinti napfény hatására a belső térben árnyék képeket teremtő fémháló éjszaka a másik arcát mutatva, a házból kilépő fények hatására a kertben hoz létre különlegesen szép és izgalmas “fényszobrokat”.

Tervezés: Irene Goldberg, Pitsou Kedem.
Felelős építész: Raz Melamed.
Világítás tervezése: Orly Avron Alkabes.
FotÓ Sytist: Eti Buskila.
Fotó: Amit Geron