29
aug

Újragondolt spanyol parasztház 1850-ből

A spanyol építész, GLORIA DURAN portfóliójában nem ez az egyetlen gyöngyszem, ami régi parasztház felújításának eredményeként született…

Nem olyan rég szintén erről a környékről mutattunk be egy hatalmas házat, hatalmas birtokkal, és most itt a “kis testvér”, az alig zsebkendőnyi kerttel bíró, 470 négyzetméteres otthon.

A kétszintes ház a felújítás során részben megőrizte eredeti részleteit, részben pedig új, modern építészeti részletekkel gazdagodott.

A tervezés során az építész a belső terek új elosztását javasolta a tulajdonosoknak, aminek következtében a garázs és a kiszolgáló részek az utcafrontra, míg a fő életterek, a nappali a konyha az étkező,  kertre nyíló szárnyba került.

A földszinten egy újonnan kialakított fedett terasszal bővült, ahol egy süllyesztett kádas relax fürdőszoba is létesült, mégpedig üvegfallal kapcsolódva az így már három oldalról zárt / védett teraszhoz. 

A nappali eredeti, hatalmas belmagasságát két élettérre osztották, amiben az üveg korlátos galéria részben egy meghitt kétszemélyes társalgó és a hálószoba lett kialakítva. A hatalmas ablakok szabad kilátást engednek a tekintetnek, és bár a kert nem nagy, minden szeglete  átgondolt tervezésről, és maximális kényelemről árulkodik.

Az üvegfalú fürdőszoba fapadlója akadály mentesen fut ki a teraszra onnan pedig tovább a medence köré, ezáltal tökéletesen egymásba integrálva a vizes enteriőrt és exteriőrt.

A több száz éves házban tökéletes érzékkel és arányokkal keverednek a múlt és jelen részletei, melyek szinte elemi erővel vonzzál a gyönyörű kortárs designer darabokat, amikből bőven akadnak szebbnél szebb darabok bárhová is nézünk, kint és bent, földszinten és emeleten egyaránt…

építészet: Gloria Duran Estudio de Arquitectura   fotó: Miquel Coll