20
máj

Tökéletes parázs a faszenes grillbe

A nyár beköszöntével megkezdődik grill szezon is, és megkezdődnek a rendszeres hétvégi sütögetések családdal, barátokkal egyaránt.

Akinek faszenes grillje van, abban – legalább is az elején – felmerül az alap kérdés hogyan gyújtsam be jól a faszenet?Az izzó faszén és a  füst ízét, illatát, aromáját nem lehet pótolni, és bizony minden faszenes grillezés  grillezés alfája és ómegája a tűz, illetve a parázs minősége. Ezért nem mindegy, milyen tüzelőanyagot használunk faszenet vagy brikettet és azt milyen minőségben a profik tudják,  a faszén fajtája legalább annyira befolyásolja az étel ízét, mint a fűszerek, pácok. Nem mindegy milyen húst grillezünk, ha igazán tökéleteset szeretnénk, akkor bizony nem árt tisztában lenni vele, minden hús más és más fajtájú faszenet kíván. Az omlós marha sztékek a tölgy, a sertés a cseresznye faszenet kedveli leginkább, míg a grill zöldségek akkor a legfinomabbak, ha  a rozmaring ágakkal kevert faszénen készülnek.

A fő kérdés pedig az, hogyan  gyújtsuk be a faszenet a lehetős leghatékonyabban, hogyan lesz tökéletes parazsunk, és hogyan tarthatjuk minél egyenletesebben a hőt?

Ezekre a kérdésekre a LANDMANN termékei közt számos profi megoldással találkozunk, a különféle begyújtó szerkezetektől indulva a prémium minőségű faszeneken át, egészen a változatos fajtájú, illatos fafüstölőkig.

A faszén begyújtásának többféle módja is van ki erre, ki arra esküszik. A legismertebb talán a grillgyújtó folyadék, melynek számos fajtáját és minőségét kínálják a piacon, azonban sokan nem kedvelik mert nem egy gyenge minőségű fajtának bizony íz és illat romboló hatása van. A gyerekbiztos kupakkal ellátott LANDMANN grillgyújtó folyadék színtelen, szagtalan, és környezetbarát, nem változtatja meg az ételek eredeti ízét aromáját. Használata könnyű és gyors, viszont pont utóbbi gyorsaságából kifolyólag alapos körültekintést igényel. A faszenet/brikettet csak egyszerűen át kell itatni cca. fél deci folyadékkal, várni pár percet, hogy beszívódjon majd meg kell gyújtani, egy hosszú szárú kandalló gyufával. A gyújtófolyadékot sosem szabad a forró parázsra löttyinteni, mert rendkívül balesetveszélyes.

A grillgyújtás klasszikus iskolája az un izzítócső, vagy izzítókémény. Ez egy egyszerű, küllemében leginkább egy méretes söröskorsóhoz hasonlító, rácsos aljú,  lyukacsos fémhenger. Ezt a fémhengert egyszerűen a grill sütő parázs rácsára kell helyezni, a rácsra 1-2 db gyújtókockát vagy egy kevés újságpapírt tenni, majd a hengert felülről feltölteni a faszénnel / fabrikettel. Mire a a papír elég az alsó faszén darabok meggyulladnak, és 15-20 perc múlva tökéletesen izzó parazsunk lesz a csőben, amit már csak egy egyszerű, óvatos mozdulattal ki kell borítanunk a grillrácsra. Az izzító cső további előnye, hogy időben előkészíthetjük a következő adag parazsat, így az folyamatosan várakozás mentesen pótolható. Használatakor egy dologra kell fokozottan ügyelni, a begyújtott izzítócsövet ne tegyük gyúlékony anyag közelébe, és mellett véletlenül se sertepertéljenek gyerekek.

További részletes info: LANDMANN HUNGÁRIA