21
ápr

Apró kertek, ahol mindennek jut hely

Ha csupán falatnyi terület birtokosa vagy alapos, aprólékos tervezésre van szükséged, ha azt szeretnéd  mindennek jusson elegendő hely.

Növények, pihenő, étkező, grill, víz… így együtt soknak tűnik, de egyáltalán nem lehetetlen…

Az alap – legtöbb esetben egy körben zárt kerítés rendszer. Ne félj falat emelni, optikailag ugyan szűkít, de a valós tér ettől még nem lesz kisebb. Ellenben: jól tagolhatod a pici tereket különféle szintek kialakításával, így okosan tudsz megfelelő helyet teremteni a növényeknek, víznek, és pihenő-étkező részeknek.

A növények a falak mentén futó emelt ágyásokban egyrészt nagyon jól mutatnak, és szépen fejlődnek, másrészt nem kezdenek önálló ámokfutásba, nem veszik 2-3 év alatt birtokba a falatnyi területet, kiszorítva minden más, beleértve Téged is onnan.

Mindegy hogy romantikus mediterrán, modern minimál, vagy épp keleti hangulatot szeretnél, jó tervezéssel, bármit megvalósíthatsz a “falak közt”. Ráadásképp a megálmodott stílus tiszta képe keretek közt marad, így adott esetben nem ronthat rajta egy – egy gondozatlan(abb) szomszéd kert belefolyó növény- és látványvilága, amiből így maximum egy a falak felé magasodó, látványos zöld háttér marad.

Szerencsés, ha a növények itt, a falak mentén “sorakoznak”és szintén itt kerülhetnek kialakításra a kerti padok is. Amennyiben a kerti grillező területét a falak mentén alakítjuk ki, sem optikailag, sem a valóságban nem csökkentik a kert méretét. A középső részt érdemes valamilyen szilárd, kő-, fa-, vagy kerámia burkolattal ellátni, ez adja majd a szellős, tágasság érzetet.

Minél kisebb a terület, annál fontosabb a szabályos, mértani tervezés, ugyan is ekkora méretekben a buján kusza romantikus kertek eredendően bukásra ítélt elvadult, gondozatlan látszatot keltenek.

Ha mégis ez az álmunk, inkább csak a falakat futtassuk fel borostyánnal/vadszőlővel, de ügyeljünk rá, hogy szigorúan tartsuk kordában, ne engedjük a földön befelé futva is terjeszkedni.

Válasszunk a kert stílusához illő álló vagy függő növénytartókat ültessük tele a kedvenc színes, illatos egynyári, vagy évelő virágainkkal, de ne vigyük túlzásba, mert kis helyen tucatnyi szín és forma tobzódása agyonüti a gondosa kialakított finom harmóniát…