30
nov

Design szék egy afrikai árvaházért

A neves brit tervező Jasper Morrison  KALI széke nem egy egyszerű design szék a formatervezett bútorok illusztris sorában, attól sokkal több – mégpedig egészen különleges, humanitárius indíttatása okán.

A megbízó svéd OFFECCT, a Kali székek értékesítéséből befolyt pénzekkel egy tanzániai árvaházat, és az ezt  üzemeltető kormányzati szervezet, az ECONEF központ fejlődését finanszírozza.

A KALI egy egyszerű, egyetlen darabból hajlított laminált ülőfelületű és háttámlájú valódi favázas szék, igény szerinti kárpitozással – vagy nélküle. Jövőjét tekintve fa fajtája és a kárpitozás kérdése nyitott, ennek pedig amennyire egyszerű, annyira nemes oka van. A KALI jelenleg Svédországban készül, de a közeljövő gyártási tervei Észak-Tanzániát célozzák, ezáltal teremtve munkalehetőséget a helyi lakosok számára.

Az erre a projectre alakult klaszter, a Kilimandzsaro lábánál kialakított árvaház, az iskola, az iroda, és az itt dolgozók lakásainak fenntartására jött létre az árva gyermekek és a segélyszervezetek munkatársai számára.

Az ECONEF együttműködés kiemelten fontos része a Offecct munkásságának, ami először hozta munkakapcsolatba a svéd gyártót és az angol designert, aki Kurt Tingdal vezérigazgató szerint azonnal megérezte a project humanitárius jelentőségét amivel valóban segíthetnek és javíthatják az életminőséget az afrikai országban.

információ az OFFECCT bútorokról: EUROPA DESIGN