23
aug

Zaha Hadid

A dinamikus kortárs építészet koronázatlan királynője, egyfajta önmagából folyton megújuló és inspirálódó, öntörvényű, sztereotípiákat ledöntő valódi művész volt… Az iraki arisztokrata családból származó építész 1950-ben született a maihoz képest az idő tájt sokkal liberálisabb Bagdadban. A nyitott szellemiségű, értelmiségi családban nevelkedő Zaha Hadid formatervezés iránti szerelmét nagynénje alapozta meg, aki kora ismert designere volt, és akinek hatására már „tizenegy-kétéves” korától kezdően élénk érdeklődést mutatott az építészet iránt.

Stílusát kezdetektől fogva egyfajta gyermeki látásmód, a gravitációval szembeni állandó dac jellemezte. Hatalmas épületei, súlytalanul lebegni, könnyed felhőkként úszni látszanak, mintha csak teljesen szembe mennének a tömegvonzás törvényével.

Az alkotás és önkifejezés minden formája izgatta – amellett, hogy nevét különleges épületein túl, festmények, szobrok fémjelzik, számos olyan hétköznapi tárgy, is magán viseli jellegzetes, formabontó kézjegyét, mint a csaptelep, cipő vagy az autó. Felettébb érdekes, hogy öntörvényűsége révén, számtalan esetben figyelmen kívül hagyta a már meglévő kulturális, és épített környezetet, a megvalósult végeredmény azonban mégis képes volt minden esetben páratlanul kompakt egységbe formálódni azzal.

Mindezért az ellentmondásokkal tűzdelt zseniális építészeti munkásságáért 2004-ben, a világon első női építészként övé lett a Pritzker-díj, amit 2010-ben egy hasonlóan magas szakmai elismerés a Brit Királyi Akadémia építész Stirling-díja követett.

A világszerte elismert építésznőt mindig körüllengte egyfajta titokzatosság. Soha nem beszélt magánéletről, vallásáról. Nem lehetett tudni, lelke mélyén hová is tartozott igazán – a nyugati civilizáció, vagy az arab világ mai, példa nélküli hősnője volt-e ennek az alapjaiban patriarchális építésztársadalomnak? Talán mindegy is… Sokkal értékesebb az a gyermeki felfedezési vágyat kielégítő organikus művészete, az a minden józan ésszel dacoló, bravúros, és egyedülállón „ZAHAHADIDOS” építészete, ami most már örök mementóként állít példaértéket a világ felnövekvő építész és designer nemzedéke számára…