23
aug

Jean Nouvel

Az 1942-ben, Franciaországban született Pritzker-díjas, építész, pályáját a 70-es években kezdte. Franciaországban dolgozott, ahol a legkülönfélébb épületeket tervezte, a lakóháztól az óvodáig, irodaépülettől a buszpályaudvarig. A nagy áttörést 1981-ben a párizsi Arab Intézet épülete hozta számára.

Nemzetközi karrierje is elindul: 1994-ben a lyoni Opera épületének felújítása, 1995-ben a berlini Lafayette áruház, 2005-ben barcelonai Agbar Tower, 2006-ban a Guthire Színház Minneapolisban vagy a részben ökohomlokzattal épült Musée du quai Branlyt Párizsban, hogy csak néhány munkáját említsük.

Merész és modern stílusát jól jellemzi a Agbar Tower vagy a Guthire Színház fekete tömege. Az elmúlt években munkái nagy része már az Egyesült Államokhoz köthető, mint például a „Green Blade” nevű luxus társasház Los Angelesben vagy a Modern Művészetek Múzeuma Midtownban.  Hihetetlen energiáját és munkabírását mutatja, hogy az építészeten kívül is tevékenykedik, limitált szériás Yves Saint Laurent parfüm (L’Homme) bútortervezés.

Nouvel épületeiben a technológiai bravúr sokszor beárnyékolja azt az expresszív kivitelezési módot, mely jellemző akár a Musée du quai Branly kiugró, piros elemeire, akár a Doha Tower fémhengerére.

Egy interjúban azt nyilatkozta, hogy a ma eseményeiből merít és olyan anyagokat, formákat használ, ami kielégíti a mai élet igényeit. Sok építészhez hasonlóan nála is fontos a fény és az árnyék játéka, de nála a sötétség olyan központi szerepbe kerül, hogy a fény már a menedéket jelenti.

Nouvel gyakran segítségül hívja a filmek világát, hiszen úgy tervezi tereit, hogy közben narrációt is alkot mellé. Összeköti a szavakat és a vizuális elemeket munkája során. Jean Nouvel és Michael Pelissie közös irodája ma már 140 embert foglalkoztat Párizsban, így egyike Franciaország legnagyobb építészeti irodáinak.

A mai napig Párizsban élő építész felfogását jól jellemzi, hogy egy interjúban azt nyilatkozta: 99 évesen szeretne meghalni egy féltékeny férj keze által.