15
aug

A még nem létezető otthonomban sétáltam

Mérföldkövet lépett át a 3D-s lakberendezés tervezés, az egyre terjedő VR ( Virtual Reality) szemüvegek elterjedésével. Az új eszköznek illetve a technológiájának köszönhetően aVR szemüveget használók teljesen átadhatják magukat a filmszerű virtuális valóságnak, és  valósághű sétát tehetnek otthonuk belsejében, így jutva egészen újszerű élményhez.

InteriCad Vr szemüveg

A napokban az InteriCad lakberendezési szoftver magyarországi forgalmazója révén, a mi kezünkbe (és fejükre) is kerülhetett egy ilyen szemüveg “CSAK ÚGY” hogy kipróbáljuk, a lehetőség mi pluszt adhat a lakberendezők munkájához. A dolog ott kezdődött, hogy én, aki nem vagyok igazán műszaki beállítottságú,  csak nézegettem, forgattam otthon, hogy hogyan is lesz ebből virtuális séta – pedig minden infot megkaptam hozzá….

Aztán belibbent gyermekem, és egy “ááá –  anya, honnan van neked VR szemüveged” kérdéssel, majd egy: “csak nem játszani akarsz” kérdésnek álcázott kaján kritikával kivette a kezemből…  Csendben megjegyeztem, higgadjon le, teszt eszköz, és mivel kíváncsiságom folyton felül kerekszik a bénaságomon,  sokkal egyszerűbb lenne, ha valaki mindent “elindítana”  nekem pedig csak a látvány és az élvezet maradna.

Ezek után nagyszájú gyermekem vigyorgós, értetlenkedős fejcsóválás közepette elvette, egy szempillantás alatt helyére bekattintotta mobilom ( jó azért ez ment volna magamtól is) majd letöltötte a kapott programot,  kezembe nyomta közben, pedig megkérdezte: “felvenni feltudod?”  Na ekkor készültem kidobni (gyermekem) a szobából, de aztán úgy döntöttem, jobb ha marad, ki tudja…

VR szemüveg a lakberendezésben

Én pedig elindultam vendégségbe egy idegen otthonba, nézelődni, sétálni, körbejárni amit csak lehet… Gondolom mókásan festettem, mert néha a valóságban is létem  volna, hajoltam volna, persze tök feleslegesen. Elég volt körbe fordítanom a  fejem és egymás után fedezhettem fel a lakás minden részletét, mintha valójában is  a szoba közepén álltam volna.

Az ablakon beáramló fények, a bútorokszövetek valóságosnak tűnő textúrái, a függönyök ráncai, a padlók csillogása, mind az első élmény döbbenetével hatottak.  A valódi full 3D-s élménynek köszönhetően  bejárhattam a lakás teret, semmi nem jelentett akadályt, mivel ahol lehetett mintha csak a valóságban érinthettem és nyithattam volna az ajtókat, folyton egy újabb helyiségben találtam magam.

A legjobban talán azt tetszett, hogy én, aki elég vizuális típus vagyok, a lakás folyton újabb és újabb pontjairól szemrevételezhettem a látottakat…  láttam hogyan néz ki a nappali ha az ablaknál állok, láttam hogyan, ha a ajtóban, láttam milyen tér ha kinézek a fürdőből, vagy benézek a konyhába. Szóval, pont  mintha csak  ott lennék. És rögtön reagálható is volt – ez ott jó, azt odébb tolnám, ennek a színe nem teszik a környezetében, annak a formája viszont tökéletesen mutat itt.  Ha jól tudom ezek a kívánságok a valóságban, egy lakberendező, tervező kezében azonnal orvosolhatók. Én csak egyszerűen megállok a konyhában,  rámutatok mondjuk  a kevésbé tetsző hűtőre, a tervező kicseréli azt egy másikra a katalógusból – én pedig azonnal látom   hogyan fest új választásom a régi helyett…

Szóval én  – és később még néhány barátom –  miközben  jókat  döbbentünk , hökkentünk, játszottunk, nevettünk, bénáztunk és forogtunk  a “semmiben”  a szemüveget levéve rájöttünk, mennyire élveztük volna ha annak idején amikor terveztük házunkat, lett volna egy lakberendező aki a tervek mellett, egy ilyen szemüveg segítségével  meginvitálhatott volna egy valósághű látogatásra  a még csak papírokon létező otthonunkba… És ha meginvitált volna, a döntésünket is biztos nagyban befolyásolta volna – adott esetben mellette…

Mivel pedig a statisztikák azt mutatják, hogy 2016 végéig, óvatos becslések  szerint is mintegy 10,8 millió felhasználónak lesz VR-szemüvege, így a jó értelemben vett optikai csalás ezen formájával már a lakberendezők népes táborának is érdemes számolnia.

VR szemüveg a lakberendezésben

VR szemüveg a lakberendezésben

VR szemüveg a lakberendezésben

VR szemüveg a lakberendezésben

További info: INTERICAD – K-ÉP STÚDIÓ,