11
máj

Természet ihlette organikus szőnyeg design

MILLEFLEUR ART CARPET

1

Amikor Gulyás Judit természet ihlette egyedi gyapjúszőnyegeit látjuk, úgy érezzük mintha a föld barázdáiból vágott volna ki egy darabot, vagy a rét ösvényeiből, mert valahol natúrák ezek, mint a festészetben a hiperrealista ábrázolások, valahol meg mégsem… Levendulamezői, tisztásai pontos érzeteket hoznak elénk gyapjúba átírva. A természetes erőtereket lopják be vasbeton-üveg minimál világunkba, mert természet nélkül túl sokáig nem vagyunk képesek egészségesen létezni.

IMG_3243

A szabadban található színátmenetek, élénk és kopott felületek, organikus faktúrák izgatják a művészt, aki fényképezőgépével jár kel, anyagot gyűjtve, hogy aztán azt a legváratlanabb pillanatban vagy újabb megbízásainál “bevesse”.

Másolat (2) - MG1E0711

Így keletkezett saját kezével gyapjúba nyírt organikus ösvényeiből szőtt “Rét” szőnyegkollekciója, ahol a tavaszi zsenge zöldek árnyalati tobzódnak, majd érettebb zöldek egy másikon. Levél formájú darabjai ívesen oldják a szögletes minimál bútorok által keltett feszes geometriát. Zuzmó kollekciója a természetben megfigyelt zuzmótelepek építkezését követi nyomon. A centrális formák, körök és félkörök egymásba kapcsolódásából építkező amorf formáció ösvényszerűen követi a közlekedő teret, láncolatuk bármerre vezethető.

Másolat - MG1E0805

Másolat - MG1E0780

A zuzmók körkörös világából nőtték ki magukat a Virágszőnyegek. Centrálisak, de esetlegesek, a természetes sziromvilágot csak részben követik. Mindenféle méreteben készülnek, egymás mellé téve “szőnyegtelepeket” alkotnak a lakásban, puha, kellemes felületekként akár ücsöröghetünk is rajtuk. Ezek az egyedi gyapjúszőnyegek 16-20 mm magasak, tömörek, ám mégis rugalmasak.

Másolat - IMG_7683

Évekkel ezelőtt Judit egy barátja így nyilatkozott szőnyegeiről: “Gulyás Judit afféle jó kertészként nem is készíti, hanem telepíti szőnyegeit. Teremtményeit nem kitalálja, csak hagyja világra jönni. Sorsukat nem bízza a véletlenre, tudja hol és kinél éreznék jól magukat. De fordítva is igaz, megérzi mi után sóvárognak a terek és az emberek.

IMG_0455

Szőnyegei titokzatos természetű puha, szőrös lények, szobáinkban élnek velünk, látszólag mozdulatlanul, valójában belső erőktől feszülve. Óvatosan kell rájuk lépni, mit a folyók jegére.”

Másolat - MG1E0704

info: MILLIFLEUR ART CARPET – GULYÁS JUDIT