21
ápr

Designer türkiz szőnyeg és falikép

1

A türkiz és annak árnyalatai rendszeresen visszatérő színek GULYÁS JUDIT textilművész alkotásaiban. A páva, összetéveszthetetlen ragyogó színvilágának konkrét, és stilizált, figurális formája is számos formában változatban kel életre szőnyegeiben faliképeiben, csak úgy, mint a kicsit az art deco világát idéző legyező geometrikus szőnyegeinek sorában.

4

11

Izgalmas látni a szőnyeg  kékes-zöld színének egyszínű, tiszta, vagy épp egymásba átfolyó összemosódó, finom akvarellekre emlékeztető színátmenetes árnyalatait.

8

A természetből merített inspirációk, madarak, a virágok a fű, a növények a folyton változó színű kék égbolt, vagy a tenger ezernyi türkiz színe, egyaránt kedvelt motívumok GULYÁS JUDIT képi világában, amikből azután szebbnél szebb szőnyegek születnek.

10

Azonban nem csak itt, hanem távolabb, a  keleti mintavilág uralkodó színei között is megtaláljuk a türkiz színt, ami alapjaiban is meleg, hatást kelt az élénk, és  hideg kékekkel ellentétben, ráadásul ez a melegség, akár egész a fülledt bujaságig fokozható, kihasználva a szőnyegek adta vastag, finom, puha textúrát, és az ehhez jó érzékkel társított mélybordó, bíbor, és lila színek kombinálásának lehetőségét…

13

info: GULYÁS JUDIT