18
Már

Padlás szigetelés régi parasztházakon

Amikor régen épült ingatlan szigetelését kellene feljavítani a mai kor elvárásainak megfelelően, akkor számos kérdés merül fel. Például hogy milyen az épület födémszerkezete, milyen jellegű legyen a szigetelés, a tetejére kell, de akkor hogyan lesz használható a födém továbbra is, lehet-e járhatóvá-terhelhetővé tenni? Milyen módon szigetelhető akkor?

SUPAFIL szigetelés

20121221_110806

20121221_110811

A magyarországi épületállomány jelentős része rendelkezik üreges fafödémmel, sok parasztháznál ilyen padlásszerkezettel találkozunk. A régen épült földszintes házak esetében a födémszerkezetnél a 10-22 cm vastagság közötti és átlag 80-100 cm távolságra lefektetett gerendázatot merőleges “szálas” deszkalapokkal fedték alulról és felülről. Az alsó részét van ahol stukatúr vakolattal is ellátták, felül pedig tájegységenként változó anyaggal fedték (sár-agyag-salak-könnyűbeton).

SUPAFIL szigetelés

Az alsó-felső gerendázat között üregek maradtak. Ezek az üregek valamennyire szigetelnek, de a mai elvárásokat, komfortot már nem tudják biztosítani. A borított fafödém szerkezettípus utólagos hőszigetelése az alsó és felső deszkaborítás és a födémgerendák közötti tér kitöltésével oldható meg.

SUPAFIL szigetelés

Ez azért jobb megoldás mintha rátennénk a felső kéregre, a járófelületre a szigetelőanyagot, mivel a közbenső szigeteletlen üreg télen könnyen visszahűl, nyáron pedig visszaforrósodó részként funkcionál, ezért is javasoljuk a szigetelőanyag fújását a szerkezetbe, nem pedig a járófelületre! Fontos továbbá, hogy a szigetelést valamilyen jó hőszigetelő képességű, szárazon és hézagmentesen beépíthető, könnyű anyaggal oldjuk meg, amely nem akadályozza a födémszerkezet lélegzését, és nem növeli számottevő mértékben a fafödém önsúlyát.

SUPAFIL szigetelés

A Supafil új generációs, fújható üveggyapottal képesek vagyunk az üreg teljes szigetelőanyaggal történő kitöltésére bontás nélkül. Gyorsan elkészül, akár 1 nap alatt kész a szigetelés. Könnyű anyag (20 cm vastagságban is csak 2,45 kg/m2), nem terheli meg a födémet. Nem tartalmaz veszélyes szereket, nem telepednek meg benne a gombák, rovarok, rágcsálók nem támadják meg. A száraz technológiának köszönhetően nem kerül nedvesség az épületszerkezetbe, ami különösen fafödémek esetén rendkívül előnyös.A kivitelezés egyszerű, a befúvó cső kis méreténél fogva a legszűkebb helyekre is befújható az üveggyapot.

SUPAFIL szigetelés

A padlást nem kell szétbontani vagy átalakítani, hanem elegendő  a gerendaközönként 12 cm-es lyukakon át bejuttatni a Supafil fújható üveggyapotot.

SUPAFIL szigetelés

A fújhat üveggyapot hidrofóbizált, A1 tűzállóságú és a legfontosabb, hogy kimagaslóan jó hőszigetelési értékkel rendelkezik. Kötőanyag mentes, tehát a belső levegőt nem károsítja a kötőanyag tartalmának kiszellőzése.

SUPAFIL szigetelés

A Supafil Cavity üveggyapot  0,034 W/mK értéke 18 cm vastagságtól biztosítja a mai energetikai elvárást. Vastagabb gerendázat esetén “polgári lakás” 20 cm fölötti üreg kitöltésekor ez az érték messze túlszárnyalja a jelen elvárást. A befektetett energia és a hatékonyság azonnali megtakarításhoz vezet. Legyen a téli hideg vagy éppen a forró nyári hőség a belső levegőt egyenletesebbé, komfortossá változtatja. Akusztikájában is javítja az épületet.

v

A padlásfödémen – a beavatkozások (kisebb lyukak) bejavítását követően – , a látvány tekintetében semmilyen változást nem tapasztalunk, további tárolásra alkalmas marad.

SUPAFIL szigetelés

A szakszerű és résmentes szigetelés időjárástól függetlenül is elvégezhető, mivel a padlástér felől kerül bejuttatásra. A szigeteletlen épületek esetében 30-40%-os megtakarítás is eredményezhető.

v

további info: KONTAKTBAU