12
máj

Zellij – الزليج – a marokkói építészet éke

zellij

Az iszlám építészetben használatos geometrikus mozaik  a zellij –  الزليج  – a marokkói építészet legfőbb, és leghíresebb jellemzője. Ezekkel az élénk színű, apró festett ónmázas cementlapokból készült szabálytalan mozaikdarabkákkal díszítik a falakat, mennyezeteket, szökőkutakat, padlókat, medencéket,  használják őket szabadban, és falakon belül egyaránt.

zellij

A tradicionális mintavilágú  híres marokkói csempemozaik művészet, több száz éve használja, eredete egészen a mórok idejéig nyúlik vissza. A régi zománcok természetes színei nem sokat változtak, a 14. századtól kék, zöld és sárga színben készítették, a 17. századtól megjelent a vörös, majd napjainkig további finom árnyalatok – pl a türkiz – ezzel nyújtva lehetőséget  a kompozíciók végtelenségének. A színek mellett a formák is jellegzetesek, a kompozíciók majd mindegyikében jelen vannak a nyolcszögletű, a csillag, és a kereszt motívumok.

zellij

zellij

zellij

A zellij készítés művészete nemzedékről nemzedékre száll, a mesterséggel már egészen kicsi kortól kezdenek ismerkedni  a gyerekek. Jó érzék, és kitartó figyelem szükséges az apró, néhány négyzetcentiméteres darabok kivágásához, majd puzzle szerű összerakásához.

zellij

Ezeknek a kézzel vágott apró mozaikoknak a  művészi formába való rendezése adja marokkói csempe eredetisége és utánozhatatlan szépségét.

zellij

zellij

zellij

zellij