10
jún

Medencecsempe, az örök klasszikus

A csempeburkolat a medence felületképzés legelegánsabb, és legelterjedtebb formája, leggyakoribb típusai a 12,5 x 25cm méretű fagyálló medencecsempék. Színeit tekintve legtöbbször a kék és annak árnyalati jelennek meg a medence burkolataként, de ma már egyre többször találkozni az igen csak izgalmas színes variánsokkal is.

medencecsempe

medencecsempe

Ennél a burkolatforma kialakításnál gondolni kell a sarkok, peremek, kapaszkodók esetleges medencevályúk kialakítására, melyekhez speciális idomokra van szükség.  Nagyon fontos, hogy csak speciális, medencék burkolására gyártott csempét használjunk, mert a hagyományos fürdőszobai burkolatok erre nem alkalmasak, mivel azok felületén az algák könnyen megtapadnak hamar elkoszolódnak, nem állják az uszodavegyszert, mi több nem megfelelő csúszásmentességük miatt rendkívül balesetveszélyesek is lehetnek.

medencecsempe

Több szempontból is nagyon fontos, csak  olyan burkoló szakembert válasszunk akinek medence burkolás terén nagy tapasztalata van. Medencék esetében egyben látható nagy felületekről van szó, így a nem megfelelő minőségi munkából adódó egyenetlenség, egy csapásra tönkre teheti a drága beruházást – egy „hullámos” medencefal akár nappali fénynél akár esti megvilágításnál rettenetesen elkeserítő látványt tud nyújtani.

medencecsempe

medencecsempe

A csemperagasztó kiválasztásánál is maximális gondosságot igényel.  Kizárólag fagyálló, flexibilis ragasztó, és fugázó anyag kerülhet a medencében, és utóbbi – fugázó anyag –  esetében elengedhetetlen követelmény annak savállósága is. Ennek egy későbbi esetleges vegyszer túladagolásnál, vagy a tavaszi savas tisztítószerekkel történő nagytakarításnál fogjuk nélkülözhetetlenségét érezni, amikor is  egy-egy ilyen „vegyi hadművelet” után elégedetten konstatáljuk, nem sérült a fuga, vagyis nem szökik a víz a medencéből!

medencecsempe

A lelkiismeretes szakemberek kiválasztásával, és a megfelelő speciális anyagok alkalmazásával, egy szakszerű téliesítés után, semmilyen félnivalónk nincs  a fagy károsító hatásától, sem a medence test, sem a drága burkolatok esetén.

medencecsempe

medencecsempe