07
máj

A japánkert szimbolikái II.

A víz a japánkertben az éltető erőt szimbolizálja, természet részét képezi, ezért a patakokat, tavakat, nyugalmat árasztón – természetesre tervezik.

Japanese gardens

Egyes kertekben száraz tó- vagy patakmederrel képviseltetik a vizet.

japánkert - száraz patakmeder

Ennek két oka van: egyik esetben a valódi víz használata valamilyen akadályba ütközik, más esetben, ha filozofikus igényű, meditáló-kert létrehozása az elsődleges cél, akkor csupán szimbolikusan jelenítik meg a vizet, hogy a valódi víz játéka és hangja ne terelje el a figyelmet a csendes befelé fordulástól.

JAPÁNKERT

Ilyenkor apró kavics- vagy homokterítés jelenti a víztükröt, amelybe a víz hullámzását érzékeltető vonalakat húznak.

JAPÁNKERT

Akár valódi, akár szimbolikus víz van a kertben, mindig találunk itt hidakat, melyek szigetet – szigettel, vagy         szigetet – parttal kötnek össze.

JAPÁNKERT - HÍDDAL

Az egyik a hagyományos, enyhén ívelt formájú, melyen az ember a szigetre jut, ami voltaképpen a „paradicsomba” jutást szimbolizálja, míg a másik különleges, ember számára nem járható, igen magas ívű, szinte már félkör alakú hidak, a szellemek suhanó sétájának szolgálnak.

A híd, a keleti filozófia szerint lélekvándorlás-szimbólum,

A híd, a keleti filozófia szerint lélekvándorlás-szimbólum,

A japánkertbéli kőlámpás az emberi jelenlétet szimbolizálja. A kőlámpásokat leggyakrabban a víz mellé helyezik, ezeknek azonban nem világító, hanem összekötő funkciója van, és a kettő (tó és lámpa) együtt  jelképezi a jint és a jangot, vagyis a  tűz és víz hagyományosan férfias, illetve nőies jellegét.

A japánkertbéli kőlámpás az emberi jelenlétet szimbolizálja.

A lámpás önmagában is szimbólum-szintekre osztható. Kötelezően öt részből áll: a két felső ötöde az eget, a két alsó a földet, a középső ötöd pedig összekötő kapocsként – középen ég és föld között – az embert jelképezi.

A japánkertbéli kőlámpás az emberi jelenlétet szimbolizálja.

A japánkertbéli kőlámpás az emberi jelenlétet szimbolizálja.

JAPÁNKERT - KŐLÁMPÁS

A  teaházak a japánkert “sajátjai”, a kultikus japán tea szertatások helyszínei. A teaházakhoz sok esetben az un. teakerten keresztül vezet az út.

JAPÁN TEAKERT

Ezek vagy önálló valódi teakertek, vagy a kertek egy alacsony, bambusz sövénnyel határolt részei. Azonban mindkét esetben úgy vannak tervezve, hogy a kerti pavilonhoz vezető kanyargós, kavicsos ösvényen sétálva tárulhassanak a szemünk elé a kert legszebb részletei.

JAPÁN TEAKERT

A teaházakba és pavilonokba, csak az azok bejáratánál elhelyezett kőmedencékben – CHOZU – kezet és arcot mosva lehet belépni, ami nem a fizikai, hanem a lelki és szellemi megtisztulás rituáléját jelenti.

CSOZUBACSI