07
máj

A japánkert szimbolikái I.

Több ezer éves tradíciók alapján, jellegzetes növények, óriás sziklák és apró kavicsok, kőlámpások, víz, hidak, és kerti pavilonok alkotják a japánkerteket.

JAPÁNKERT

De vajon mi ezek szimbolikája, és mögöttes tartalma? Mi az a  japán hit és mik azok a legendák, ami alapján tudatos rendezettséget alkotva hozzák létre a legendás harmóniájú kerteket?

JAPÁNKERT

A japánkert nem más, mint a természet kicsinyített – „bezárt” mása.

NITOBE

Ahhoz, hogy a kertben valódi megnyugvásra leljünk, ki kell zárni a külvilágot, ezért a kapuk és a kerítések szorosan meghatározó elemei ennek a stílusnak. A japán sintoista kertekhez a az úgynevezett TORII-n át lehet bejutni, de ezek a jellegzetes pirosra festett, oszloplábakon álló keresztgerendás építmények egyéb helyeken, pl.: a hegyek lábainál is megtalálhatók.

MIYAJIMA TORII

A torii tulajdonképpen egy út menti szentély, egy olyan kapuzat, amely szimbolikusan elhatárolja az evilági tartományt a KAMIK vagyis az istenek birodalmától.

JAPÁN KAPU - TORII

Létezik, továbbá a japánkertekben egy un. „NANTEI” ami nem más,  mint  a valós és a képzeletbeli világ határa. Ez a láthatatlan határvonal választja el egymástól a valóságban is bejárható, bebarangolható kerti utakat és részleteket a kert azon részeitől, ahová csak a tekintet hatolhat, illetve egyedül a kert gondozója léphet be.

TRADICIONÁLIS JAPÁNKERT

Az egyszerűségre törekvő japánkert egyik alapvető eleme a kő. Ez a hatalmas sziklahegyeket, vagy az istenek lakhelyét szimbolizálja – ugyanis a keleti ember hitvallása szerint az istenek ezen zen-kövek között élnek.

ZEN KŐKERT

A kövek és sziklák az időtlenség képzetét is sugallják, így a lélek ezek láttán tapasztalhatja meg a teljesség vágyát.  A japán hit szerint a kövek örökké élnek, és lélekkel rendelkeznek, ezért tisztelettel kell bánni velük.

JAPÁN KŐKERT

Kertjeikben mindig páratlan számú: 3 – 5 vagy 7 db követ helyeznek el egy csoportban, leggyakrabban háromszög alakzatban. Erre gyakran használnak bazaltot, mivel ezek kéklő színe a távoli, örök párába burkolózó óriás hegyek képzetét kelti.

RIOAN-JI KŐKERT

A hegyeket szimbolizáló sziklák általában védelmet nyújtanak a démonok ellenében is.  A hiedelem szerint a magas kövek elfogják, az alacsonyabb vagy fekvő kövek pedig a földre kényszerítik a levegőben tekergő gonosz szellemeket, míg néhány különleges kő, a  jó szellemek otthonául szolgál, így teremtve nyugalmat és békességet.

KENNIN-JI KŐKERT - KYOTO